top of page
icradan-kayisi-bahcesi_1615044142_U4xSJu.webp

KAYISI DÄ°YARI Ä°LÇEMÄ°Z

IÄŸdır'da mikroklima özelliÄŸi sayesinde birçok ürün yetiÅŸiyor. Onların başında da kendine has aromasıyla sofralık olarak tüketilen kayısı geliyor. Ekonomiye yıllık 240 milyon lira katkı saÄŸlayan kayısı Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor.

  • Dünyaca ünlü olan ve sadece IÄŸdır yöresi ile Kağızman'da yetiÅŸen bu kayısı türünün ÅŸekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir. Çekirdekleri uzun ÅŸeritli ve tatlı olduÄŸundan kuruyemiÅŸ olarak tüketilebilir. Erkenci bir çeÅŸit olduÄŸundan Haziran ayının son haftasında olgunlaÅŸmaya baÅŸlar. IÄŸdır'ın en yaygın kayısı türü olan Åžalak çeÅŸidinin birçok faydası olduÄŸu bilinmektedir.

Ä°lçenin Tarihi ve CoÄŸrafi Yapısı

Binlerce yıl önceden Türk Yurdu olan Sürmeli Çukurunda bulunan Aralık Ä°lçesi; Türk varlığı ile tanınmış olup, Türklerin en eski yerleÅŸim yerlerinden biridir. Tarihin bilinen devirlerinden itibaren Türklerin öz vatanı olmuÅŸtur. IÄŸdır Aralık çevresi yıllarca çeÅŸitli medeniyetlere ev sahipliÄŸi yapmıştır. Ä°lçemiz IÄŸdır’a baÄŸlı BaÅŸköy nahiyesi iken daha sonra 1960 yılında Ä°lçe statüsüne kavuÅŸmuÅŸtur. Ä°lçemiz, IÄŸdır Ä°l Merkezine 47 km uzaklıkta olup doÄŸusunda yer almaktadır. Aralık Ä°lçemiz Kuzeyinde Ermenistan'a 55 km, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne 18 km ve GüneydoÄŸusunda Ä°ran Ä°slam Cumhuriyetine 49 km ile sınırlanmıştır. Kuzeyinde Aras Nehri, Güneyinde Küçük ve Büyük AÄŸrı daÄŸları eteÄŸinden doÄŸan Karasu Nehri Ermenistan Nahcivan ve Ä°ran Cumhuriyetine sınırı bulunan bir ilçedir. IÄŸdır-Dilucu Kara Hudut kapısı baÄŸlantısını saÄŸlayan D-80 Karayolunun 85 mm'lik kısmı Aralık Ä°lçesinden geçmektedir. Dilucu Gümrük Kapısı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne, 22.05.1992 mükerrer Resmî Gazetede yayımlanan 92/3065 Sayılı kararla açılmış olup, halen 1. Sınıf Gümrük MüdürlüÄŸü olarak görev yapmaktadır. Dilucu Gümrük Kapısı, Türk Cumhuriyetlerine uzanan tarihi, kültürel, siyasi ve ekonomik bir yol olma niteliÄŸi taşımaktadır. Dilucu Gümrük Kapısı aynı zamanda 96/7782 Sayılı Sınır Ticaretine iliÅŸkin karar gereÄŸince sınır ticaretine açık bulunmaktadır. Dilucu Kara Hudut Sınır Kapısı stratejik önem arz etmektedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Dilucu mıntıkasının üzerinde durduÄŸu ve önemle takip etmesinin deÄŸeri ÅŸimdi daha çok anlaşılmaktadır. Ä°lçemizin yüzölçümü 611 km2, rakımı 825 m. iklimi bakımından tipik kara iklimi görülür. Özellikle sonbahar ve kış aylarında daha fazla yağış alır. Ä°lçemiz AÄŸrı dağı eteÄŸinde düz bir ovaya yayılmış olup, 5 mahalleden ve 22 köyden oluÅŸmaktadır. Ä°lçe halkı geçimini tarım, hayvancılıkla ve ticaretle saÄŸlamaktadır. 1992 yılında komÅŸu Nahcivan Özerk Cumhuriyeti ile aramızdaki Dilucu Sınır kapısının açılması Ä°lçemize ve Ä°limize ekonomik canlılık getirmiÅŸtir.

bottom of page